Aktualności, Aplikacja mobilna, Ostróda, Regiony
Festiwal Kulinarny „Mazury Zachodnie od kuchni”. Karol Okrasa gościem specjalnym
Ślimaki, czernina, gęsina, ryby i wiele innych potraw walczyło o tytuł „Smaki Mazur Zachodnich 2022″. Od rana w Starych Jabłonkach trwał Festiwal Kulinarny Mazury Zachodnie od Kuchni.
To najsmaczniejsze wydarzenie otwierające sezon turystyczny na Mazurach Zachodnich. Gościem specjalnym Festiwalu jest Karol Okrasa, jeden z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych kucharzy w Polsce. Jego programy kulinarne są nie tylko źródłem kuchennych inspiracji, ale swoistą akademią sztuki kulinarnej.
Juror konkursu Dariusz Struciński szef kuchni w hotelu Anders przekonywał, że królową potraw powinna zostać ryba.
Juror konkursu kucharz i autor programów kulinarnych Karol Okrasa, przekonywał, że ryba nie jest jedynym rarytasem, który oferują Mazury Zachodnie.
Ciekawe rozmowy przy stole o kuchni regionu z zaproszonymi gośćmi poprowadziła iławianka Aleksandra Grysz, dziennikarka, znana z programu „Pytanie na śniadanie”.
Przez cały dzień na odwiedzających czekają kilka stref:
- strefa wystawców, z możliwością zakupu lokalnych produktów na ponad 50 stoiskach
- strefa dla rodzin z dziećmi przygotowaną przez Polski Bon Turystyczny
- strefa bezpieczeństwa, o którą zadbają strażacy i policjanci
- strefa wodna
- strefa slow (wypoczynku)
- strefa pokazów kulinarnych
- strefa edukacyjna
Głównym punktem wydarzenia jest konkurs kulinarny dla członków szlaku kulinarnego. Zwycięska potrawa otrzyma tytuł „Smaki Mazur Zachodnich 2022” oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego.
Wyjątkową atrakcją dla odwiedzających jest gotowanie na żywo zupy rybnej w kociołkach na ognisku oraz jej degustacja. Cały dochód z jej sprzedaży zostanie przekazany dla małej Kingi z Olsztyna chorującej na rdzeniowy zanik mięśni. Festiwal to także wspaniała okazja do zapoznania się z ofertą firm, instytucji i muzeów z regionu, a także promowania Polskiego Bonu Turystycznego na Warmii i Mazurach.
Na scenie wystąpi Zespół Pieśni i Tańca UWM „KORTOWO” z Olsztyna, który zaprezentuje tradycyjne warmińskie i mazurskie tańce, natomiast o wieczorną oprawę muzyczną zadba pochodzący z Ostródy rockowy zespół Pink Roses z charyzmatyczną wokalistką Agnieszką Skrzypczak.
Radio Olsztyn jest obecne podczas festiwalu ze swoim studiem plenerowym, gdzie rozdajemy nasze książki Radio od kuchni odwiedzającym stoisko i naszym gościom. Egzemplarz radiowej książki kulinarnej otrzymał między innymi Karol Okrasa.
Fot. P. Aksiuto
Wstęp wolny! Więcej na www.odkuchni.travel.
Początek imprezy w niedzielę o godz. 12.
W programie:
11.00 – otwarcie bram
12.00 – rozpoczęcie, przywitanie gości
12.30 – przedstawienie drużyn, które wezmą udział w Konkursie Kulinarnym, rozpoczęcie gotowania
12.45-14.30 – rozmowy przy stole
12.00-18.00 – animacje w strefie dla dzieci
14.15-15.00 – występ Zespołu Pieśni i Tańca UWM „KORTOWO”, zabawa z gośćmi
15.10-15:30 – ogłoszenie wyników konkursu ekologicznego dla dzieci, wręczenie nagród na scenie
15.30-15.45 – rozmowy przy stole – O Ślimaku historia krótka – Grzegorz Skalmowski
15.00-17.00 – wspólne gotowanie zupy rybnej Karola Okrasy z uczestnikami – degustacja
17.20-17:45 – ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego oraz wręczenie nagród
18.30 – koncert Zespołu Pink Roses
Redakcja: A. Niebojewska/M. Rutynowski/B. Świerkowska-Chromy
Zdjęcia: P. Aksiuto/K.Kaszubski/I. Szpakowska
PRZECZYTAJ TAKŻE
- Olsztyn gospodarzem Targów Żywności Regionalnej, Naturalnej i Tradycyjnej [ZDJĘCIA]
- Beach Pro Tour Challenge Stare Jabłonki zakończony. "Tu wszyscy kochają siatkówkę"
- Ostatni dzień rywalizacji w turnieju siatkówki plażowej w Starych Jabłonkach
- Emocje i atrakcje. W Starych Jabłonkach trwa międzynarodowy turniej siatkówki plażowej