Aktualności, Aplikacja mobilna, Ostróda, Regiony
Festiwal Kulinarny „Mazury Zachodnie od kuchni”. Karol Okrasa gościem specjalnym
Ślimaki, czernina, gęsina, ryby i wiele innych potraw walczyło o tytuł „Smaki Mazur Zachodnich 2022″. Od rana w Starych Jabłonkach trwał Festiwal Kulinarny Mazury Zachodnie od Kuchni.
To najsmaczniejsze wydarzenie otwierające sezon turystyczny na Mazurach Zachodnich. Gościem specjalnym Festiwalu jest Karol Okrasa, jeden z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych kucharzy w Polsce. Jego programy kulinarne są nie tylko źródłem kuchennych inspiracji, ale swoistą akademią sztuki kulinarnej.

Fot. I. Szpakowska
Juror konkursu Dariusz Struciński szef kuchni w hotelu Anders przekonywał, że królową potraw powinna zostać ryba.
Juror konkursu kucharz i autor programów kulinarnych Karol Okrasa, przekonywał, że ryba nie jest jedynym rarytasem, który oferują Mazury Zachodnie.
Ciekawe rozmowy przy stole o kuchni regionu z zaproszonymi gośćmi poprowadziła iławianka Aleksandra Grysz, dziennikarka, znana z programu „Pytanie na śniadanie”.
Przez cały dzień na odwiedzających czekają kilka stref:
- strefa wystawców, z możliwością zakupu lokalnych produktów na ponad 50 stoiskach
- strefa dla rodzin z dziećmi przygotowaną przez Polski Bon Turystyczny
- strefa bezpieczeństwa, o którą zadbają strażacy i policjanci
- strefa wodna
- strefa slow (wypoczynku)
- strefa pokazów kulinarnych
- strefa edukacyjna
Głównym punktem wydarzenia jest konkurs kulinarny dla członków szlaku kulinarnego. Zwycięska potrawa otrzyma tytuł „Smaki Mazur Zachodnich 2022” oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego.

Fot. I. Szpakowska
Wyjątkową atrakcją dla odwiedzających jest gotowanie na żywo zupy rybnej w kociołkach na ognisku oraz jej degustacja. Cały dochód z jej sprzedaży zostanie przekazany dla małej Kingi z Olsztyna chorującej na rdzeniowy zanik mięśni. Festiwal to także wspaniała okazja do zapoznania się z ofertą firm, instytucji i muzeów z regionu, a także promowania Polskiego Bonu Turystycznego na Warmii i Mazurach.

Fot. K. Kaszubski
Na scenie wystąpi Zespół Pieśni i Tańca UWM „KORTOWO” z Olsztyna, który zaprezentuje tradycyjne warmińskie i mazurskie tańce, natomiast o wieczorną oprawę muzyczną zadba pochodzący z Ostródy rockowy zespół Pink Roses z charyzmatyczną wokalistką Agnieszką Skrzypczak.

Radio Olsztyn jest obecne podczas festiwalu ze swoim studiem plenerowym, gdzie rozdajemy nasze książki Radio od kuchni odwiedzającym stoisko i naszym gościom. Egzemplarz radiowej książki kulinarnej otrzymał między innymi Karol Okrasa.

Fot. K. Kaszubski

Fot. K. Kaszubski

Fot. K. Kaszubski

Fot. K. Kaszubski

Fot. K. Kaszubski

Fot. K. Kaszubski
Fot. P. Aksiuto
Wstęp wolny! Więcej na www.odkuchni.travel.
Początek imprezy w niedzielę o godz. 12.
W programie:
11.00 – otwarcie bram
12.00 – rozpoczęcie, przywitanie gości
12.30 – przedstawienie drużyn, które wezmą udział w Konkursie Kulinarnym, rozpoczęcie gotowania
12.45-14.30 – rozmowy przy stole
12.00-18.00 – animacje w strefie dla dzieci
14.15-15.00 – występ Zespołu Pieśni i Tańca UWM „KORTOWO”, zabawa z gośćmi
15.10-15:30 – ogłoszenie wyników konkursu ekologicznego dla dzieci, wręczenie nagród na scenie
15.30-15.45 – rozmowy przy stole – O Ślimaku historia krótka – Grzegorz Skalmowski
15.00-17.00 – wspólne gotowanie zupy rybnej Karola Okrasy z uczestnikami – degustacja
17.20-17:45 – ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego oraz wręczenie nagród
18.30 – koncert Zespołu Pink Roses

Fot. K. Kaszubski

Fot. I. Szpakowska

Fot. I. Szpakowska

Fot. I. Szpakowska

Fot. K. Kaszubski

Fot. K. Kaszubski

Fot. K. Kaszubski
Redakcja: A. Niebojewska/M. Rutynowski/B. Świerkowska-Chromy
Zdjęcia: P. Aksiuto/K.Kaszubski/I. Szpakowska




































