Farszynki mazurskie
Jesień to dobry czas na wykopki. Na rynku pojawiają się różne odmiany ziemniaków. A popularny kartofel to przecież król naszej kuchni. Tradycyjna kuchnia mazurska zna wiele sposobów w jaki można przygotować to pyszne warzywo. Tym razem podpatrzyłam przy pracy uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie. Pretekstem był konkurs wewnętrzny na najlepszą potrawę, przyrządzoną ze starych warmińskich przepisów. Zwyciężyło danie: Farszynki mazurskie, a przyrządził je zespół, składający się z Krystiana Konieczka i Dawida Kwiatkowskiego. Wtedy byli to drugoklasiści – dziś są uczniami 3 klasy Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie.
Składniki:
Na ciasto: 1 kg ziemniaków (ugotowanych), 2 jajka, 250 g mąki ziemniaczanej, sól.
Na farsz: 400 g mięsa wieprzowego (gotowanego), 2 jajka na twardo, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, pęczek szczypiorku, masło, przyprawy.
Na sos grzybowy: kurki, cebula, trochę bulionu grzybowego, śmietana, masło, natka pietruszki.
Farsz: cebulkę i czosnek siekamy i podsmażyć na maśle. Ugotowane mięso wraz z cebulką i czosnkiem zemleć. Do farszu dodać siekane jajka na twardo i pęczek szczypiorku. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.
Ciasto: ugotowane i przestudzone ziemniaki przetrzeć przez praskę. Dodać mąkę ziemniaczaną i jajka – zagnieść ciasto. Formować w wałek, który następnie pociąć na kawałki. Z nich formować placuszki. Nakładać farsz i zalepiać w kotleciki. Smażyć z obydwu stron na złoty kolor.
Sos: podsmażyć cebulkę z kurkami, dolać trochę bulionu i na koniec śmietany 30 proc. Posypać natką pietruszki.
Fotorelacja:
Posłuchaj audycji: