Dziedzictwo kulinarne rośnie w siłę
Kolejne firmy z branży gastronomicznej i turystycznej dołączyły do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla.
Regionalna sieć liczy 143 członków i jest największym takim zrzeszeniem w Polsce. W ostatnich dniach certyfikaty potwierdzające przystąpienie do regionalnej sieci w Olsztynie otrzymały firmy: Bartnik Mazurski z Czernik koło Kętrzyna, Gospodarstwo Rybackie Iława, Hotel Amax w Mikołajkach, Mazurskie Siedlisko Kruklin koło Giżycka, Ośrodek Szkoleniowo-Wypoczynkowy Stary Folwark w Tumianach, Ośrodek Wypoczynkowy Camping Tumiany, Ranczo Frontiera w Warpunach, Restauracja Columb-Vega w Ostródzie, Piekarnia Tradycyjny Chleb w Gronowie Górnym, ZPHU Wagamo w Giżycku i Zakład Przetwórstwa Mięsnego w Grabinku.
Do sieci należą producenci, przetwórcy i restauratorzy, którzy wytwarzają i sprzedają lokalne produkty spożywcze, będące dziedzictwem kulinarnym regionu. Członkowie zrzeszenia otrzymują certyfikaty, które potwierdzają jakość sprzedawanych produktów. Mogą także bezpłatnie reklamować się w regionalnych folderach promocyjnych i uczestniczyć w organizowanych przez samorząd imprezach promocyjnych.
Urząd Marszałkowski przyznaje przedsiębiorcom, rolnikom, przetwórcom i restauratorom licencję, która pozwala posługiwać się logo sieci przez rok. Po tym czasie każdy wniosek jest ponownie weryfikowany. Warmia, Mazury i Powiśle przystąpiły do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego w 2005 roku jako pierwszy polski region. (za PAP/bsc)