Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 3 °C pogoda dziś
JUTRO: 2 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Drugie śniadanie dla ucznia. Wartościowe przekąski do szkoły

Co można spakować do uczniowskiego plecaka? Jak przygotować smaczną przekąskę dostosowaną do potrzeb młodego człowieka? Odpowiedzi na te pytania w audycji Radio od Kuchni poszukają Małgorzata Sadowska-Bartoszewicz i Maciej Maciejewski.

Kucharz Maciej w każdą środę przyjmuje kulinarne wyzwanie od naszych radiowych koleżanek i kolegów. Z zakupionych składników wspólnie przygotowują 3-4 dania. Dziś – wraz z Małgorzatą Sadowską-Bartoszewicz i jej córką Janiną, która za kilka dni pójdzie do pierwszej klasy – zaproponują przepisy na drugie śniadanie dla ucznia, które dostarczą energii do nauki i zabawy.

W premierowej audycji z koszem pełnym zakupów przyszła do radia Dorota Grzymska. Wspólnie przygotowali potrawy z produktów sezonowych. W kolejnym odcinku Wioletta Zalewska-Szmit wraz z kucharzem sięgnęła po przepisy dań średniowiecznych. Z Anną Minkiewicz-Zarembą kucharz Maciej przygotował dania śniadaniowe, a z Joanną Golon między innymi burgery z buraków, rybę z grzybami i jarmużowe chipsy. Z Beatą Gajlewską i Pawłem Karpiszenem odkrył na nowo kuchnię warmińską z ziemniakami w roli głównej. Z Beatą Świerkowską-Chromy i Przemysławem Getką zrobił lasagne warzywną, spaghetti z bobem oraz przekąskę z serem camembert. Przy Hannie Wasilewskiej i jej córkach podszkolił umiejętności lepienia wzorowego pielmieni i gotowania tradycyjnego barszczu ukraińskiego.

Słuchajcie nas od godziny 10 do 14.

Fot. P. Getka

PRZEPISY

naleśniki Shreka

produkty:

  • 1 jajo
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 100 g mąki
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny do smaku
  • cukier lub miód do smaku
  • olej do smażenia
  • 200 g twarogu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 0,05 g sałaty mix
  • 8 plastrów wędliny
  • 1 pęczek szczypiorku (mały)

przygotowanie:

  • mieszamy w misce mleko, żółtko, sól, mąkę, sok z cytryny i cukier (miód)
  • miksujemy szpinak i dodajemy do masy
  • po wymieszaniu składników dodajemy ubite na sztywno białko, mieszamy
  • mieszamy twaróg ze śmietaną, dodajemy posiekany szczypior, doprawiamy solą i pieprzem
  • smażymy naleśniki i po ostudzeniu rozkładamy na desce
  • smarujemy naleśniki twarogiem, dodajemy wędlinę, mix sałat i rolujemy
  • tniemy na ruloniki

naleśniki Shreka

quiche (kisz)

produkty:

  • 1 sztuka ciasta francuskiego
  • 6 jaj
  • 0,08 ml śmietany 30%
  • pół papryki
  • 1 pęczek naci pietruszki
  • kilka plastrów salami
  • ser mozzarella lub parmezan do posypania

przygotowanie:

  • ciasto francuskie wykładamy na blaszkę do pieczenia, pieczemy ok. 10 minut w 200 stopniach (do wyrośnięcia)
  • kroimy drobno warzywa i salami
  • tarkujemy ser
  • wykładamy warzywa i ser na upieczone ciasto francuskie
  • ubijamy jaja, wlewamy na ciasto
  • pieczemy ok. 15 minut w 170 stopniach
  • posypujemy serem pod koniec pieczenia

quiche (kisz)

ciastka owsiane

produkty:

  • 280 g płatków owsianych
  • 180 g łuskanego słonecznika lub orzechów
  • pół szklanki mąki pszennej (lub owsianej)
  • 2 średnie jaja
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru lub miodu
  • łyżeczka sody
  • sok z cytryny

przygotowanie:

  • wkładamy wszystkie składniki do miski, poza sodą
  • sodę skrapiamy cytryną (żeby straciła posmak goryczy)
  • dodajemy sodę do miski ze składnikami na ciastka, mieszamy
  • przygotowujemy w misce zimą wodę, mocząc w niej dłonie formujemy ciastka
  • pieczemy w ok. 180 stopniach przez 25 minut

ciastka owsiane

kanapka inaczej

produkty:

  • mała bagietka
  • pół papryki
  • kilka plastrów wędliny
  • sałata
  • biały ser do smarowania
  • masło

przygotowanie:

  • bagietkę rozkrawamy na roladę
  • smarujemy masłem (zwłaszcza na końcówce)
  • układamy rzędami wędlinę i warzywa
  • zwijamy, mocno dociskając, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki
  • kroimy w talarki ok. 2 cm

kanapka inaczej

batony energetyczne

produkty:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 pomarańcza
  • 3 marchewki
  • 2 jabłka
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g płatków owsianych
  • wiórki kokosowe lub sezam lub orzechy

przygotowanie:

  • rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (stawiamy miskę z czekoladą na garnku z wodą)
  • myjemy i oczyszczamy owoce i warzywa, przepuszczamy przez wyciskarkę wolnoobrotową lub sokowirówkę
  • miksujemy pozostałości po wyciśnięciu soku
  • dodajemy płatki owsiane miód i wlewamy czekoladę
  • mieszamy, ewentualnie doprawiamy miodem
  • formujemy owal, kulkę i obtaczamy w wiórkach kokosowych, sezamie lub potłuczonych orzechach

batony energetyczne

Więcej w video, przekąski
Modernizacja Uranii ze wsparciem z budżetu państwa. Są jednak pewne warunki [VIDEO]

Modernizacja Uranii ze wsparciem z budżetu państwa. Minister funduszy i polityki regionalnej Małgorzata Jarosińska-Jedynak zdecydowała, że przebudowa hali widowiskowo-sportowej Urania zostanie wsparta z budżetu państwa. Na...

Zamknij
RadioOlsztynTV