Drugie śniadanie dla ucznia. Wartościowe przekąski do szkoły
Co można spakować do uczniowskiego plecaka? Jak przygotować smaczną przekąskę dostosowaną do potrzeb młodego człowieka? Odpowiedzi na te pytania w audycji Radio od Kuchni poszukają Małgorzata Sadowska-Bartoszewicz i Maciej Maciejewski.
Kucharz Maciej w każdą środę przyjmuje kulinarne wyzwanie od naszych radiowych koleżanek i kolegów. Z zakupionych składników wspólnie przygotowują 3-4 dania. Dziś – wraz z Małgorzatą Sadowską-Bartoszewicz i jej córką Janiną, która za kilka dni pójdzie do pierwszej klasy – zaproponują przepisy na drugie śniadanie dla ucznia, które dostarczą energii do nauki i zabawy.
W premierowej audycji z koszem pełnym zakupów przyszła do radia Dorota Grzymska. Wspólnie przygotowali potrawy z produktów sezonowych. W kolejnym odcinku Wioletta Zalewska-Szmit wraz z kucharzem sięgnęła po przepisy dań średniowiecznych. Z Anną Minkiewicz-Zarembą kucharz Maciej przygotował dania śniadaniowe, a z Joanną Golon między innymi burgery z buraków, rybę z grzybami i jarmużowe chipsy. Z Beatą Gajlewską i Pawłem Karpiszenem odkrył na nowo kuchnię warmińską z ziemniakami w roli głównej. Z Beatą Świerkowską-Chromy i Przemysławem Getką zrobił lasagne warzywną, spaghetti z bobem oraz przekąskę z serem camembert. Przy Hannie Wasilewskiej i jej córkach podszkolił umiejętności lepienia wzorowego pielmieni i gotowania tradycyjnego barszczu ukraińskiego.
Słuchajcie nas od godziny 10 do 14.
PRZEPISY
naleśniki Shreka
produkty:
- 1 jajo
- 200 ml mleka 3,2%
- 100 g mąki
- sól, pieprz
- sok z cytryny do smaku
- cukier lub miód do smaku
- olej do smażenia
- 200 g twarogu
- 2 łyżki śmietany 18%
- 100 g świeżego szpinaku
- 0,05 g sałaty mix
- 8 plastrów wędliny
- 1 pęczek szczypiorku (mały)
przygotowanie:
- mieszamy w misce mleko, żółtko, sól, mąkę, sok z cytryny i cukier (miód)
- miksujemy szpinak i dodajemy do masy
- po wymieszaniu składników dodajemy ubite na sztywno białko, mieszamy
- mieszamy twaróg ze śmietaną, dodajemy posiekany szczypior, doprawiamy solą i pieprzem
- smażymy naleśniki i po ostudzeniu rozkładamy na desce
- smarujemy naleśniki twarogiem, dodajemy wędlinę, mix sałat i rolujemy
- tniemy na ruloniki
quiche (kisz)
produkty:
- 1 sztuka ciasta francuskiego
- 6 jaj
- 0,08 ml śmietany 30%
- pół papryki
- 1 pęczek naci pietruszki
- kilka plastrów salami
- ser mozzarella lub parmezan do posypania
przygotowanie:
- ciasto francuskie wykładamy na blaszkę do pieczenia, pieczemy ok. 10 minut w 200 stopniach (do wyrośnięcia)
- kroimy drobno warzywa i salami
- tarkujemy ser
- wykładamy warzywa i ser na upieczone ciasto francuskie
- ubijamy jaja, wlewamy na ciasto
- pieczemy ok. 15 minut w 170 stopniach
- posypujemy serem pod koniec pieczenia
ciastka owsiane
produkty:
- 280 g płatków owsianych
- 180 g łuskanego słonecznika lub orzechów
- pół szklanki mąki pszennej (lub owsianej)
- 2 średnie jaja
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru lub miodu
- łyżeczka sody
- sok z cytryny
przygotowanie:
- wkładamy wszystkie składniki do miski, poza sodą
- sodę skrapiamy cytryną (żeby straciła posmak goryczy)
- dodajemy sodę do miski ze składnikami na ciastka, mieszamy
- przygotowujemy w misce zimą wodę, mocząc w niej dłonie formujemy ciastka
- pieczemy w ok. 180 stopniach przez 25 minut
kanapka inaczej
produkty:
- mała bagietka
- pół papryki
- kilka plastrów wędliny
- sałata
- biały ser do smarowania
- masło
przygotowanie:
- bagietkę rozkrawamy na roladę
- smarujemy masłem (zwłaszcza na końcówce)
- układamy rzędami wędlinę i warzywa
- zwijamy, mocno dociskając, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki
- kroimy w talarki ok. 2 cm
batony energetyczne
produkty:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 pomarańcza
- 3 marchewki
- 2 jabłka
- 1/2 cytryny
- 1 łyżka miodu
- 100 g płatków owsianych
- wiórki kokosowe lub sezam lub orzechy
przygotowanie:
- rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (stawiamy miskę z czekoladą na garnku z wodą)
- myjemy i oczyszczamy owoce i warzywa, przepuszczamy przez wyciskarkę wolnoobrotową lub sokowirówkę
- miksujemy pozostałości po wyciśnięciu soku
- dodajemy płatki owsiane miód i wlewamy czekoladę
- mieszamy, ewentualnie doprawiamy miodem
- formujemy owal, kulkę i obtaczamy w wiórkach kokosowych, sezamie lub potłuczonych orzechach