Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: -1 °C pogoda dziś
JUTRO: 0 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Drobni producenci żywności zaprezentowali się w Olsztynie

W sobotę i niedzielę na starym mieście odbył się festiwal dziedzictwa kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla.

Można było kupić wędliny, sery, ciasta czy miody. Igor Hutnikiewicz z urzędu du marszałkowskiego województwa warmińsko-mazurskiego przekonuje, że takie festiwale są konieczne, by promować tradycyjną żywność.

„Współczesny konsument jest pod ogromnym wpływem przemysłu spożywczego, który oferuje żywność wysoko przetworzoną i nafaszerowaną konserwantami. A przecież konsument powinien mieć wybór, powinien móc spróbować żywności produkowanej lokalnej, z zachowaniem tradycyjnych metod” – twierdzi.

Festiwal cieszył się bardzo dużą popularnością. Przy straganach cały czas widać było tłumy olsztynian i turystów. Ci, którzy przyszli coś kupić, przekonywali, że to żywność zupełnie inna niż w sklepach. Województwo warmińsko-mazurskie należy do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Na terenie regionu znak dziedzictwa kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla posiada obecnie 159 podmiotów. To producenci żywności oraz restauracje, podające tradycyjne potrawy. (apiedz/as)
zdjęcia Adam Socha

ZOBACZ TAKŻE

Więcej w Slider, dziedzictwo
Wystawa „królowej jesiennych ogrodów” w Kortowie

Olsztynem po raz drugi rządzą dalie. W szklarniach Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego trwa wystawa "królowej jesiennych ogrodów". Zaprezentowano tam kilkadziesiąt odmian tych kwiatów i wybrano najpiękniejsze. Poza tym,...

Zamknij
RadioOlsztynTV