Dereń wraca do naszych ogrodów
Był znany jeszcze przed wojną i wówczas bił rekordy popularności. Obecnie roślinę tę coraz częściej możemy spotkać w naszych ogrodach i na działkach.
Dereń jadalny, bo o nim mowa, owocuje przez prawie cztery miesiące w roku. Jego owoce mają mnóstwo witamin i minerałów. Można je także ukisić, uzyskując w ten sposób tzw. polskie oliwki.
Dr hab. Anna Bieniek z Wydziału Rolnictwa i Leśnictwa UWM swoimi badaniami dowodzi, że derenia jadalnego da się uprawiać nie tylko na południu Polski, ale także na Warmii i Mazurach.
Jest to pestkowiec, owoc, który przypomina wiśnię. Robiliśmy badania na biotypach, mamy już lokalne formy przystosowane do warunków naszego regionu
– powiedziała.
Dodajmy, że trzy lata temu prof. Anna Bieniek opatentowała recepturę dżemu dereniowo-aktinidiowego z dodatkiem cytryńca chińskiego.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: I. Malewska
Redakcja: A. Niebojewska