Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 7 °C pogoda dziś
JUTRO: 9 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Czarna porzeczka w tym roku w cenie

W tym roku producenci porzeczek nie powinni narzekać na ceny. Fot. pixabay.com

W tym roku producenci czarnych porzeczek nie powinni narzekać na ceny, wyższe niż w 2020 roku. Przemysł chętnie kupuje jagody, poszukują ich też konsumenci – podkreśla dyrektor generalna Krajowej Unii Producentów. Zbiory owoców mogą być niższe od oczekiwanych.

Okazało się, że niewielkie przymrozki, które wystąpiły na wiosnę, były akurat w czasie, gdy czarna porzeczka kwitła i trochę ją uszkodziły – poinformowała dyrektor generalna Krajowej Unii Producentów Soków Barbara Groele. Dodała, że nie tylko zbiory mogą być mniejsze od oczekiwanych, ale także gorąca aura nie sprzyjała owocom, które szybko dojrzewały i opadały.

Groele przyznała, że w tym roku przemysł chętnie kupuje te owoce, bo nie ma zapasów, a Polska nie ma tutaj konkurencji. Wzrostowi popytu na czarne porzeczki – jej zdaniem – pomogła epidemia COVID-19, z powodu której konsumenci dużo bardziej kładą nacisk na spożywanie zdrowej żywności, a ciemne jagody do takiej należą. Są to czynniki, które spowodowały, że w tym roku ceny skupu są wysokie, na poziomie 4 zł/kg – zaznaczyła Groele.

W lipcu 2021 r. ceny porzeczek kształtowały się na poziomie wyższym niż przed rokiem. Według danych resortu rolnictwa, w połowie ubiegłego miesiąca porzeczki czarne skupowano – w zależności od województwa – po 3,80-4,14 zł/kg wobec 3,44-3,76 zł/kg przed rokiem.

Czarne owoce czyli polskie „superowoce”
O wartościach odżywczych czarnych porzeczek mówi się od lat. Zostały one uznane za polskie „superowoce”. Jak zauważa Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR), dzięki zawartości soli mineralnych, pektyn oraz witamin czarne porzeczki są zalecane w diecie każdego zdrowego człowieka. Są one jednym z najlepszych naturalnych źródeł witaminy C, folianów, beta karotenu, a także witamin z grupy B (B1, B2, B6, PP) oraz składników mineralnych: potasu, sodu, żelaza, wapnia, związków siarki i magnezu. Ponadto, porzeczka to owoc, którego spożywanie redukuje poziom złego cholesterolu oraz cukru we krwi.

Porzeczki są powszechnie wykorzystywane w przemyśle spożywczym, natomiast stosunkowo mało się ich spożywa w postaci świeżej. Ich owoce stanowią surowiec do produkcji: koncentratów, soków, mrożonek, dżemów oraz nalewek.

Polska potentatem w produkcji
Z danych KOWR wynika, że Polska jest unijnym liderem w produkcji porzeczki czarnej, z 78-proc. udziałem w zbiorach tych owoców w Unii Europejskiej. Zajmujemy też 2. pozycję na świecie pod względem ich wolumenu, po Rosji. Zbiory porzeczek ogółem w naszym kraju stanowią 25 proc. zbiorów światowych.

Porzeczki czarne eksportowane są na rynki zagraniczne głównie w postaci mrożonej. W latach 2018–2020 eksport porzeczek mrożonych spadł z 45 tys. ton do 34 tys. ton. W okresie pierwszych pięciu miesięcy 2021 r. z Polski wyeksportowano 13,2 tys. ton mrożonych porzeczek czarnych wobec 13,7 tys. ton przed rokiem.

Odbiorcami zagranicznymi mrożonych porzeczek czarnych były głównie: Białoruś (4,8 tys. ton, 36 proc. wolumenu eksportu), Niemcy (2,8 tys. ton, 21 proc.) oraz Wielka Brytania (1,3 tys. ton, 10 proc.).

 

Redakcja: Ł.Węglewski za PAP (A.Wysoczańska)

Więcej w zbiory
Kolejne zbiory trafiają do Warmińsko-Mazurskiej Biblioteki Cyfrowej

Przybywa zbiorów z pasłęckiej biblioteki w Warmińsko-Mazurskiej Bibliotece Cyfrowej. Obecnie jest ich ponad dwadzieścia. Warto zaznaczyć, że wirtualnej bibliotece możemy podziwiać dawne dokumenty, czy pocztówki, które...

Zamknij
RadioOlsztynTV