Cukier w diecie, czy faktycznie jest zły? Słuchaj audycji Na Zdrowie
Zagrożeniem dla naszego zdrowia jest nadmiar cukru w diecie bowiem prowadzi to do rozwoju wielu chorób. Najbardziej szkodliwy jest cukier dodany do produktów. Występuje on w wielu z nich, także w pożywieniu przeznaczonym dla najmłodszych dzieci.
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia – WHO – niezbędne jest ograniczenie spożycia cukrów prostych do mniej niż 10 procent dziennego zapotrzebowania na energię. W tę ilość nie wlicza się cukrów występujących w świeżych, nieprzetworzonych owocach oraz w produktach mlecznych.
Na co zwracać uwagę, czytając etykiety produktów? Który zastępnik cukru jest najzdrowszy? Jak odzwyczaić się od słodkiego smaku? Gościem audycji Na Zdrowie była dr inż Joanna Ciborska z Wydziału Nauki o Żywieniu Człowieka UWM w Olsztynie. Audycji Na Zdrowie można słuchać w poniedziałki po godzinie 13. Zaprasza Agnieszka Lipczyńska.
Posłuchaj audycji
Autor: A. Lipczyńska
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy