Coraz więcej dzieci z alergiami pokarmowymi. Słuchaj audycji Diagnoza
Alergie pokarmowe u dzieci to coraz większy problem zdrowotny. Uczulenia na białka mleka krowiego, białka jaja kurzego czy różne rodzaje orzechów występują najczęściej.
Szacuje się, że w ogólnej populacji częstość występowania alergii pokarmowej wynosi 1-2 % u dorosłych i do około 10% u dzieci. Jak powinna wyglądać dieta dziecka z alergią pokarmową, czy unikać potencjalnych alergenów u dzieci zdrowych, jak współcześnie leczy się najciężej chorych pacjentów?
Alergiom pokarmowym u dzieci poświęcona była konferencja naukowa współorganizowana przez Szpital Dziecięcy w Olsztynie. Odbyła się ona w Sile koło Olsztyna. Prelegenci tej konferencji byli również gośćmi audycji Diagnoza:
- dr hab.n. med. Elżbieta Jarocka-Cyrta prof.UWM, która kieruje Kliniką Pediatrii, Gastroenerologii i Żywienia Szpitala Dziecięcego w Olsztynie,
- prof. Anna Nowak-Węgrzyn z Uniwersytetu w Nowym Jorku,
- dr hab.n.med. Katarzyna Grzela z Kliniki Pulmonologii i Alergologii Wieku Dziecięcego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego,
- prof. dr hab.n.med Hanna Szajewska, która kierują Kliniką Pediatrii WUM
- oraz dr hab. n.med. Andrea Horvath również z WUM.
Posłuchaj audycji Agnieszki Lipczyńskiej
Audycja Diagnoza w Radiu Olsztyn w środy po godzinie 20.
Autor: A. Lipczyńska
Redakcja: P. Jaguszewski