Co zrobić w przypadku przejedzenia?
W czasie świąt potrafimy zjeść od 4 nawet do 6 tysięcy kalorii dziennie. Tymczasem nasze zapotrzebowanie wynosi zwykle od 2 do 2,5 tysiąca kalorii.
Ciężko jednak oprzeć się świątecznemu obżarstwu, gdy na stole królują ryby, barszcz z uszkami, bigos, pierogi i sałatka jarzynowa. – Ci, którzy nie zachowają umiaru, odczują nieprzyjemne skutki przejedzenia – ostrzega dietetyczka Anna Hinburg.
Niestety, często objawia się to problemami gastrycznymi, pojawiają się nawet mdłości i biegunka. Wtedy po prostu trzeba przestać jeść, ale zwiększyć udział płynów
– radziła.
Najlepiej sprawdzi się ciepła woda z cytryną oraz ziołowe herbaty m.in. z imbirem, melisą albo koprem.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: I. Malewska
Redakcja: K. Ośko