Bliższe Spotkania – 30.06.2020
Warmia i Mazury, konie, podróże osób niepełnosprawnych oraz naturalne lody – to tematy, na które z gośćmi Bliższych Spotkań rozmawiała Izabela Malewska.
Wakacje się rozpoczęły, pogoda sprzyja, więc warto ruszyć się z domu i zwiedzić Warmię i Mazury. Dziś Robert Lesiński zapraszał do odwiedzenia Iławy nad Jeziorakiem.
A gdzie turysta może uzyskać informacje o ciekawych miejscach, obiektach, szlakach turystycznych i wydarzeniach? Z Andrzejem Bobrowiczem, przewodnikiem z Warmii i Mazur rozmawiał Robert Lesiński.
Jak koronawirus wpłynął na działalność informacji turystycznej – mówił Robert Wróbel, który kieruje Informacją Turystyczną w Mrągowie.
W drugim odcinku wakacyjnego cyklu Warmia i Mazury NAJ… zatrzymujemy się nad Jeziorem Jasnym – najczystszym jeziorem w województwie i jednym z najczystszych akwenów w Polsce. Z Aliną Rodziewicz, przewodnikiem z Zespołu Parków Krajobrazowych Pojezierza Iławskiego i Wzgórz Dylewskich rozmawiała Alicja Kulik.
Na Warmii i Mazurach coraz popularniejsze są stadniny koni. Konie coraz częściej wykorzystywane są przy rehabilitacji i jako atrakcja turystyczna. Są także wdzięcznym obiektem zainteresowania lokalnych artystów malarzy. Czy koń powinien na stałe wpisać się w krajobraz naszego regionu jako atrakcja turystyczna mówiła Ewa Pałubińska, instruktor jazdy konnej.
Podróże małe i duże z osobą niepełnosprawną – są możliwe i mogą być zaskakujące. Udowadnia to małżeństwo z Olsztyna. Małgosia i Kamil – porusza się na wózku – prowadzą nawet bloga podróżniczego. Kochają nie tylko dalekie podróże – ale i te po Warmii i Mazurach. Jak koronawirus zmienił plany urlopowe opowiadali Małgosia i Kamil Kowalewiczowie – blog „RobiMy Podróże”.
Statystyczny Polak zjada w ciągu roku średnio 4 litry lodów. W kraju nad Wisłą najchętniej wybierane są lody śmietankowe, czekoladowe i truskawkowe. Lody można dostać wszędzie – i to o każdej porze roku – ale szczególnie dobrze sprzedają się latem, gdy są upały. Jak zrobić w domu smaczne naturalne lody, kto je wymyślił mówiła Teresa Iwanowska z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Spożywczych w Olsztynie.
Przepisy na lody wegańskie i śmietankowe polecała Luiza Czyrko, zaprzyjaźniona perfekcyjna pani domu.
Redakcja: A. Dybcio za D. Kucharzewska