Bliższe Spotkania – 26.11.2020
Koronawirus – praca dzielnicowych podczas pandemii, świeżość produktów oraz Radiowa Szkoła Jazdy – to tematy, na które z gośćmi Bliższych Spotkań rozmawiali Izabela Malewska i Maciek Świniarski.
Pandemia zmieniła nasze życie. Dla służby zdrowia, służb sanitarno – epidemiologicznych i mundurowych jest to okres wzmożonej pracy. Na policjantów zostały nałożone dodatkowe zadania. O pracy dzielnicowych w okresie pandemii mówiła asp. szt. Edyta Dobies-Szkamruk, kierownik Posterunku Policji I w Olsztynie.
Posłuchaj rozmowy
Polski Instytut Ekonomiczny alarmuje: rocznie statystyczny Polak marnuje 247 kg żywności, co plasuje nas na piątym miejscu w Unii Europejskiej w tej niechlubnej statystyce. Do wyrzucania żywności przyznaje się 42 procent Polaków. Najczęściej wyrzucamy owoce, warzywa, pieczywo i wędliny. Jak zapewnić świeżość i przedłużyć przydatność do spożycia produktów żywnościowych – radziła Anna Draszanowska, doktorantka w Katedrze Żywienia Człowieka na Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie, z którą rozmawiała Agnieszka Lipczyńska.
Posłuchaj rozmowy
Dziś w cyklu Radiowa Nauka Jazdy Radosław Typa, rajdowy mistrz Polski aut przednionapędowych radził jak bezpiecznie pokonywać zakręty.
Posłuchaj rozmowy
Redakcja: A. Dybcio za D. Kucharzewska