Bliższe Spotkania
Bliższe spotkania – 22.07.2019
Toksyny w rybach oraz zagrożenia zdrowotne podczas wakacji – na te tematy Agnieszka Lipczyńska rozmawiała z gośćmi Bliższych spotkań.
Ryby są najlepszym źródłem białka, tłuszczów zwierzęcych, w tym omega-3, oraz minerałów i witamin. Jednak coraz częściej słyszymy, że mogą zawierać antybiotyki, hormony wzrostu i metale ciężkie. Czy mamy czego się obawiać, czy możemy jeść ryby? Jeżeli tak, to w jakich ilościach i które wybierać – słodkowodne czy morskie? O tym mówiły dr Elżbieta Terech – Majewska z Katedry Epizootiologii Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Warmińsko Mazurskiego w Olsztynie, specjalistka ds. chorób ryb oraz dr Anna Hinburg, dietetyk kliniczny ze Szpitala Dziecięcego w Olsztynie.
Posłuchaj rozmowy
Wakacje to okres upałów i zwiększonej aktywności ruchowej. Jakie zagrożenia zdrowotne na nas czyhają i jak im zapobiec? Na te pytania odpowiadał dr Łukasz Grabarczyk, dyrektor ds. lecznictwa Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego w Olsztynie.
Posłuchaj rozmowy
Redakcja: A. Dybcio za D. Kucharzewska