Bliższe Spotkania -19.05.2022
O rekonstrukcjach oraz kontrolach w restauracjach rozmawiały z gośćmi Bliższych Spotkań Izabela Malewska i Małgorzata Sadowska-Bartoszewicz.
Propagują historię regionu, a także wspierają wydarzenia mające na celu upowszechnianie wiedzy historycznej. Grupy rekonstrukcyjne przybliżają nam w inscenizacjach historycznych wydarzenia minionych epok.
Jedną z takich grup jest dobromiejska Grupa Historyczna Guttstadt. – Skupiamy się na okresie, kiedy to Napoleon Bonaparte przebywał na terenach Warmii – Beata Samko.
Pasję historyczną można połączyć ze sportem i sztukami walki. Przykładem jest działalność Olsztyńskiej Dzikiej Kompanii, w której trenują osoby zainteresowane historią i kulturą średniowiecza. To jednak walki rycerskie, w których i dziś można zdobywać tytuły mistrzowskie interesują ich najbardziej. Mówili o tym Przemek Wachowiak z Olsztyńskiej Dzikiej Kompanii i Zuzanna, 17 – letnia uczestniczka treningów walk rycerskich.
Ser „Fawita” zamiast sera „Feta”, krem dekoracyjny w miejsce bitej śmietany – restauratorzy nie zawsze są uczciwi. Co wykazują kontrole i jak nie dać się oszukać w restauracji czy kawiarni? – O tym mówił Krzysztof Wojciechowski, Warmińsko-Mazurski Wojewódzki Inspektor Inspekcji Handlowej.
Redakcja: K. Ośko za D. Kucharzewska