Bliższe spotkania – 12.03.2020
Panika i psychologia tłumu oraz wyrabianie domowego pieczywa – to tematy, na które z gośćmi Bliższych spotkań rozmawiały Agnieszka Lipczyńska i Małgorzata Sadowska.
Rośnie liczba zakażonych koronawirusem, w tym w Polsce. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ogłosiła, że koronawirus ma już charakter pandemii. Wczoraj polski Rząd podjął ważne, kluczowe decyzje dotyczące naszego bezpieczeństwa, decyzje, które mocno wpływają na naszą codzienność, reorganizują ją.
Jak racjonalnie podejść do tego co się dzieje, jak psychicznie do tego się przygotować mówili Rafał Zieliński, psycholog, terapeuta i dr Radosław Sierocki, socjolog z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Jak mieszkańcy Hongkongu radzą sobie z koronawirusem, jak reagują na zmieniającą się rzeczywistość mówiła dr hab. Beata Krzywosz-Rynkiewicz, profesor Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, kierownik Katedry Psychologii na Wydziale Nauk Społecznych, która od 9 stycznia przebywa na Uniwersytecie w Hongkongu.
Epidemia koronawirusa dotyka niemal każdej dziedziny życia. Jak reaguje na nią branża turystyczna mówił Wojciech Śmieszek, prezes Warmińsko-Mazurskiego Oddziału z Polskiej Izby Turystyki.
Moda na zdrowy styl życia, to także moda na zdrowe odżywianie. Coraz więcej osób piecze chleb w domu. O swojej pasji – wypiekaniu chleba opowiadał Michał Tomczyk, przedsiębiorca i społecznik.
Redakcja: K. Ośko za D. Kucharzewska