Bliższe Spotkania – 09.08.2024
O charytatywnej działalności kucharzy oraz nurkowaniu rozmawiała z gośćmi Bliższych Spotkań Małgorzata Sadowska-Bartoszewicz.
Udzielają się charytatywnie, gotują dla osób w kryzysie bezdomności, uczestniczą w piknikach i festynach oraz konkursach kulinarnych. Szefowie kuchni i kucharze z Elbląga od 2018 roku tworzą klub, by razem działać „w dobrej sprawie”. Remigiusz Jasiński mówił także o modach w gastronomii – obecnie to szaleństwo pistacjowe – oraz tłumaczył, dlaczego branża nie używa określenia „klient” tylko „gość”.
Nie tylko żagle. Region jest ciekawy również pod powierzchnią wody. Co można tam zobaczyć? Czy nurkowanie może być magnesem przyciągającym do nas gości z całej Polski? Na te pytania odpowiedział Igor Bartoszewicz, nurek zawodowy i instruktor. Pod wodą, oprócz ryb czy roślin, są również „niespodzianki” dla płetwonurków, platformy szkoleniowe. Nasz gość wskazał także popularne jeziora oraz uczulał na zagadnienia bezpieczeństwa.
Redakcja: K. Ośko za M. Sadowska-Bartoszewicz