Bliższe Spotkania – 07.07.2022
Dzień czekolady, klimatyzacja w samochodzie oraz Kajakiem przez Warmię i Mazury to tematy, na które z gośćmi Bliższych Spotkań rozmawiał Maciej Świniarski.
Dziś 7 lipca, Światowy Dzień Czekolady. Według legendy czekolada została przywieziona do Europy w połowie XVI wieku i spożywana była na dworach. Dziś jest powszechnie dostępna, a jej smak zna prawie każdy z nas. O plusach i minusach spożywania czekolady mówiła Katarzyna Paszkowska, dietetyczka z poradni Sekrety Diety w Olsztynie.
Ale słodkości to nie tylko te masowo produkowane. Coraz częściej stawiamy na produkty regionalne, także w cukiernictwie. Sękacz z Puszczy Rominckiej, brukowiec mazurski, gofry pruskie i olsztyneckie jagodzianki – to tylko niektóre słodkie przysmaki z województwa warmińsko-mazurskiego wpisane na ministerialną listę produktów tradycyjnych.
Ostatnio dołączył do nich marcepan królewiecki. Jaka jest jego historia? O tym Tomasz Derdoń, właściciel kawiarni „Moja” w Olsztynie, która jest również w sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla.
Lato w pełni. Mieliśmy już falę upałów. Temperatury w cieniu przekraczały 30 stopni Celsjusza, a wnętrza samochodów pozostawionych na parkingach przypominały piekarniki. I tu kierowcom z pomocą przychodzi klimatyzacja, która podnosi komfort podróżowania. Aby spełniała swoją rolę, trzeba o nią dbać. Jak? – O tym mówił Patryk Myszkowski, mechanik z Olsztyna.
Dziś w cyklu Kajakiem przez Warmię i Mazury Alicja Kulik i Zenon Ramatowski, przewodnik turystyczny zapraszają na spływ rzeką Symsarną z jeziora Blanki do Lidzbarka Warmińskiego. Trasa liczy około 20 kilometrów, ale jest bardzo wymagająca i pełna przeszkód.
Redakcja: M. Rutynowski za D. Kucharzewska