Bliższe Spotkania – 04.09.2020 r.
Czy lubimy się bać, Punkt Gastronomiczny w Biskupcu oraz mleko to tematy, na które z gośćmi Bliższych Spotkań rozmawiała Małgorzata Sadowska – Bartoszewicz.
Dziś w Poradniku Turysty rada dla osób preferujących aktywny wypoczynek, aby w czasie wypraw nie rezygnowali z tradycyjnych map, bo GPS i inne urządzenia nawigacyjne mogą być zawodne.
Wśród najbardziej popularnych książek, filmów i seriali są te oparte na wątkach kryminalnych. Lubimy czytać o kryminalistykach, śledczych, policjantach i prokuratorach. Kryminologia jako nowy kierunek na Uniwersytecie Warmińsko – Mazurskim znalazła się na liście najpopularniejszych wśród przyszłych studentów olsztyńskiej uczelni obok psychologii, weterynarii i kierunku lekarskiego.
Czy prawdziwa jest zatem opinia, że lubimy się bać – o tym Aneta Pawelczyk – Piłat, socjolog i autorka podcastów o tematyce kryminalnej i kryminalistycznej.
W Biskupcu powstał punkt gastronomiczny – miejsce skutecznej aktywizacji. Dzięki niemu podopieczni Polskiego Stowarzyszenia na Rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną Koło w Biskupcu mają szansę między innymi na staże zawodowe.
O inicjatywie mówili Piotr Kubarewicz, kierownik Zakładu Aktywności w Biskupcu oraz Dorota Gocejn-Kulesz, koordynatorka projektu Punkt Gastronomiczny – miejsce skutecznej aktywizacji.
Podobno Kleopatra zawdzięczała kąpielom w nim swoją urodę, a Juliusz Cezar wierzył, że Celtowie są tak postawni i silni właśnie dlatego, że je piją. Dziś w Akademii Zdrowego Odżywiania cała prawda o mleku.
Co to jest mleko, z czego się składa i jakie mleko jest najzdrowsze mówiła dr Anna Ogrodowczyk z Zakładu Immunologii i Mikrobiologii Żywności w Instytucie Rozrodu i Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie.
D. Kucharzewska