Aktualności, Aplikacja mobilna, Regiony
Kolejni restauratorzy i producenci dołączyli do Dziedzictwa Kulinarnego Warmia – Mazury
Wysokiej jakości żywność jest tematem dwudniowej konferencji w Lidzbarku Warmińskim. Przyjechali restauratorzy i producenci żywności z całego regionu. Są także przedstawiciele służb odpowiadających za bezpieczne wprowadzanie jej do obrotu.
Uczestnicy spotkania zrzeszeni są w sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia – Mazury. Wicemarszałek województwa Sylwia Jaskulska przekonywała, że członkostwo w niej przynosi wiele korzyści.
Pieniądze nie mogą być żadnym wyznacznikiem. Oni sami w sobie są marką, a my możemy się szczycić, że stworzyliśmy produkt, którym będziemy się chwalili. Zrobimy wszystko, żeby produkty z Warmii i Mazur były delikatesowe, ale też dostępne dla każdego z nas
– powiedziała.
Podczas konferencji do sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury przyjęto ośmioro nowych członków.
Przyjęliśmy aż pięć restauracji w kategorii gastronomia, dwóch producentów żywności oraz szkołę gastronomiczną ze Szczytna do kategorii edukacja. Każdego miesiąca wzrasta zainteresowanie przystąpieniem do sieci. Myślę, że dzieje się to dlatego, że jej członkowie widzą płynące korzyści z tego, że razem tworzymy sieć
– dodała Marlena Rogowska, kierownik biura ds. żywności w urzędzie marszałkowskim w Olsztynie.
Wśród nich jest Tomasz Derdoń, właściciel kawiarni w Olsztynie, który przekonywał, że członkostwo w sieci nie tylko daje dużo korzyści ale i prestiż.
Daje nam to możliwość wspólnego promowania produktów warmińskich i mazurskich. To forma nobilitacji dla każdego zakładu, który przystępuje do sieci, ale też zacieśnia kontakty między firmami i dostawcami należącymi do niej. Buduje także nowy poziom współpracy
– podkreślił.
Łącznie, w czterech kategoriach, do sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia – Mazury należy sześćdziesięciu restauratorów i producentów żywności. Konferencja w Lidzbarku wpisuje się w realizację strategii województwa, w której żywność wysokiej jakości została wskazana jako inteligentna specjalizacja.
Organizatorem corocznego spotkania jest Warmińsko-Mazurski Urząd Marszałkowski.
To coroczne spotkanie członków, którzy należą do Dziedzictwa Kulinarnego Warmii i Mazur. Na bieżąco staramy się być z nimi w kontakcie, aby mówić o problemach, podsumować okres promocji i porozmawiać o przyszłości przedsiębiorców, którzy promują żywność regionalną i naturalną
– podsumował Jarosław Sarnowski kierujący departamentem rozwoju obszarów wiejskich i rolnictwa.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: D. Grzymska
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy