Śniadanie może nas ochronić przed chorobami serca
Czy żywienie w pierwszej fazie rozwoju człowieka może wpłynąć na jego zdrowie w dorosłym życiu? W jaki sposób odżywiać dzieci, aby później nie narzekały na przewlekłe choroby?
Między innymi na te pytania odpowiadali specjaliści uczestniczący w konferencji zorganizowanej przez Bank Żywności w Olsztynie. O założeniach akcji mówiła Alicja Romanowska – wojewódzka koordynatorka polsko-szwajcarskiego projektu odżywiania dzieci na Warmii i Mazurach:
Jarosław Lepka z Fundacji Nutricia zajmującej się prawidłowym odżywianiem dzieci, wymienia podstawowe zasady zdrowego żywienia. Jak mówi najmłodsi powinni jeść 5 posiłków dziennie, unikać soli i cukru i często pić wodę:
Prezes olsztyńskiego Banku Żywności Piotr Borowski podkreśla, że w ostatnich latach zjawisko otyłości na Warmii i Mazurach jest częstsze niż zjawisko niedożywienia wśród dzieci:
Koordynatorka projektu „Zdrowe dzieci w zdrowych gminach” Lidia Masłowska uważa, że takie akcje są potrzebne, aby w przyszłości ludzie nie będą narzekali na zdrowie:
Uczestnicy konferencji zgodnie podkreślali, że najważniejsze w zdrowym żywieniu, zarówno dzieci, jak i dorosłych jest śniadanie. Śniadanie nie tylko dostarcza energii, ale może też chronić przed chorobami serca. (pswin/bsc)