Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 11 °C pogoda dziś
JUTRO: 12 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Chcą promować regionalne potrawy. W Iławie zorganizowali festiwal „Polska od kuchni”

Polska od kuchni 2023. Fot. J. Sulecki

W Centrum Turystyczno-Rekreacyjnym w Iławie odbyła się warmińsko-mazurska edycja festiwalu „Polska od kuchni”. W trakcie imprezy do kulinarnej rywalizacji stanęły panie i panowie z kół gospodyń wiejskich. Jak podkreśliła organizatorka festiwalu Patrycja Mychlińska, celem imprezy jest „wypromowanie regionalnej kuchni”.

Festiwal „Polska od kuchni” to wydarzenie, które ma pokazać Polakom naszą kulturę, tradycję. – Nie chcemy ażeby one zanikły. Chcemy pokazywać i uczyć młode pokolenia, jak piękna jest nasza polska kultura, jak cudowne i wspaniałe są nasze dania i wszystkie tradycyjne kulinaria. To po prostu coś wspaniałego – zaznaczyła Patrycja Mychlińska.

Wśród gości delektujących się przygotowanymi potrawami nie zabrakło polityków – posła Roberta Gontarza oraz wiceministra aktywów państwowych Andrzeja Śliwki, dla których naturalne jest wspieranie kół gospodyń wiejskich.

Wspieram koła gospodyń wiejskich. To wyjątkowe panie i panowie, którzy dbają i kultywują tradycję, właśnie tę lokalną. To jest bardzo ważne, że takie wydarzenia mają miejsce. Nic tylko je wspierać. Nie ukrywam, że przeszedłem się po stoiskach i co stoisko to lepsza potrawa

– podkreślił Andrzej Śliwka.

Do kulinarnej rywalizacji stanęły panie i panowie z kół gospodyń wiejskich, wśród nich KGW Kreatywne babki z gminy Dobre Miasto i ich szefowa Elżbieta Sienkiewicz.

Przyjechaliśmy z obiadem niedzielnym. Przygotowaliśmy zupę jabłkową z makaronem. Na drugie danie mieliśmy pieczone udka z kaczki z domowymi kluskami oraz pieczonym jabłkiem nadziewanym żurawiną i konfiturą z czerwonej cebuli

– powiedziała pani Elżbieta.

Przygotowane potrawy były oceniane przez jurorów. Na co zwracali uwagę sędziowie? To wyjaśnił ich przewodniczący Jakub Steuermark.

Zwracamy uwagę z pewnością na smak, ale oprócz niego ważny jest także dobór regionalnych i sezonowych składników. Trzeba pamiętać, że tematem przewodnim był niedzielny obiad, czyli zupa i drugie danie. Najczęściej jest to rosół, albo jego pochodne. Z racji obecności na Warmii i Mazurach liczyliśmy także na zupy rybne

– zaznaczył przewodniczący.

Oprócz kulinarnej rywalizacji na uczestników festiwalu czekały także muzyczne występy, pokazy i warsztaty kulinarne oraz jarmark produktów regionalnych.

Posłuchaj wypowiedzi

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

Polska od kuchni 2023. Fot. J. Sulecki

Polska od kuchni 2023. Fot. J. Sulecki

Polska od kuchni 2023. Fot. J. Sulecki

Polska od kuchni 2023. Fot. J. Sulecki

Polska od kuchni 2023. Fot. J. Sulecki

Autor: J. Sulecki
Redakcja: Ł. Sadlak

Przeczytaj poprzedni wpis:
Stomil się rozpędza. Kolejna wygrana w lidze

Stomil Olsztyn wygrał na własnym boisku z Chojniczanką Chojnice 2:1. To drugi mecz i drugie zwycięstwo olsztynian pod wodzą trenera Bucholca. Drużyna Stomilu,  w porównaniu do...

Zamknij
RadioOlsztynTV