Kulinarne zmagania w Tolkmicku i promocja regionalnych potraw
W Tolkmicku odbył się piknik Produkt Polski, połączony z kolejną edycją Bitwy Regionów. Zorganizował go m.in. olsztyński oddział Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
W Bitwie Regionów, czyli konkursie kulinarnym, uczestniczyły cztery koła gospodyń wiejskich. Wśród nich – koło „Ach te baby” z Krosna, które przygotowało swoją potrawę.
Przyjechaliśmy na Bitwę Regionów z dzyndzałkami w rosole wołowym. Są to pierogi, które posiadają wołowe nadzienie z domieszką boczku. To jest po prostu regionalne warmińskie danie.
– powiedziała Marta Nowacka z koła.
Przewodniczącym komisji konkursowej był Wiesław Mergalski.
Co jest najważniejsze? To czy danie jest regionalne i skąd pochodzi. Liczą się smak, wygląd, jego podanie, następnie dekoracja oraz przedstawienie tego wszystkiego. To jest dużo kwestii, które musimy wziąć pod uwagę.
Jak zauważył zastępca dyrektora olsztyńskiego oddziału KOWR Marcin Kazimierczuk – w takich wydarzeniach znaczenie ma promocja dań regionalnych.
To jest 10. edycja Bitwy Regionów, która odbywa się w tym roku w naszym województwie. Celem jest promocja naszych rodzimych kół gospodyń wiejskich, które są znane z tego, że przygotowują pyszne regionalne potrawy.
Poseł Leonard Krasulski docenia starania gospodyń.
Podziwiam tutaj zorganizowanie się pań. Wprawdzie towarzyszy im szumna nazwa – Bitwa Regionów, to w tym przypadku jakakolwiek reprezentacja by zwyciężyła to i tak zwyciężą nasze panie, ponieważ reprezentują nasz region.
Podczas pikniku odbyła się także pierwsza edycja Dnia Tolkmickiego Węgorza. Burmistrz Magdalena Dalman wyjaśniła, skąd pomysł na organizację nowej imprezy.
Takim zapleczem narracyjnym dla tej imprezy jest legenda o wielkim i długim węgorzu, który w przeszłości żył w Zalewie Wiślanym. Atakował on mieszkańców, ale jakimś sposobem sobie z nim poradzili.
Starosta powiatu braniewskiego Karol Motyka podkreślił, że ryby są siłą lokalnej kuchni.
Powinniśmy korzystać z produktów pochodzących z wód Zalewu Wiślanego. W głównej mierze są nimi ryby, zupy rybne oraz wędzonki z ryb. Wszelkie potrawy, które są związane z tymi rybami jak łosoś, węgorz oraz sandacz.
W trakcie wydarzenia nie zabrakło atrakcji dla najmłodszych i konkursów z nagrodami. Patronem medialnym pikniku było Radio Olsztyn.
Redakcja: K. Ośko za J. Sulecki