Hiszpańskie churros zamiast pączka
„Wszystko co dobre kiedyś się kończy” – mowa o karnawale, podczas którego nie żałowaliśmy sobie dobrej zabawy i wszelkiego jadła. Kropką na „i” jest tłusty czwartek a jak głosi legenda: im więcej pączków zjesz, tym będziesz… grubszy :). Dziś proponuję alternatywę dla tradycyjnych pączków i faworków. Są to hiszpańskie churros (czytaj: czurros), które są troszkę mniej kaloryczne, pod warunkiem że zjemy je bez polewy czekoladowej. Ale jak szaleć, to szaleć.
Jak podaje mądra księga: churros w Hiszpanii sprzedawane są w specjalnych sklepach zwanych Churreria, zlokalizowanych na głównych ciągach pieszych oraz na dworcach, lotniskach, stacjach metra i innych ruchliwych miejscach. Jest to jedna z najpopularniejszych w Hiszpanii przekąsek śniadaniowych. Bywa zjadana samodzielnie lub po umoczeniu w filiżance czekolady i wtedy nazywa się chocolate con churros.
Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Przyrządza się podobnie jak pączki, czy faworki smażąc w głębokim oleju. I tu zamiast oleju proponuję nasz tradycyjny smalec bo ma wyższą temperaturę spalania, a przez to skraca się czas smażenia.
O przygotowanie tej potrawy poprosiłam znaną Państwu z programów kulinarnych Sylwię Malinowską z Różnowa, która jeżdżąc po świecie wyszukuje i przywozi oryginalne przepisy. Jak się robi churros i inne smakołyki można podejrzeć na jej blogu: www.kuchenne-rewelacje.pl
Składniki:
- 250 ml mleka
- 60 g masła
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 200 g mąki
- 4 jajka
- 1,5 kg smalcu do smażenia
Mleko gotujemy z masłem, solą i cukrem. Kiedy będzie gorące wsypujemy mąkę i zaparzamy. Ciasto studzimy a następnie dodajemy po jednym jajku cały czas miksując.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie grubej gwiazdki. Na rozgrzany do 180 stopni smalec wyciskamy podłużne, około 10 cm churrosy. Smażymy ze wszystkich stron na rumiano.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem.
Składniki na sos:
- 200 ml śmietanki 30 %
- 100 g czekolady
- 2 łyżki masła
Fotorelacja:
Posłuchaj audycji: