Opublikowany 24 sierpnia 2014
Region
Region
Najlepszy Smak Warmii, Mazur i Powiśla został odkryty i nagrodzony
W Lidzbarku Warmińskim zakończył się finał konkursów kulinarnych. Jury nagrodziło trzy produkty regionalne: schab wędzony z ziołami z Masarni Warmińskiej Szymona Masłowskiego, sorbet „Miód malina” z pracowni cukierniczej Magdaleny Kroczek i buzę – napój bezalkoholowy z Warzelni Warmińskiej Jana Jastrzębskiego.
Najwyższe laury odebrały także dwie potrawy, które powstawały dziś na oczach widzów. Były to: dzieło Dariusza Skonieczko z restauracji Krys-Stan w Olsztynie – szlachetny królik w asyście czerwonej kapusty z cynamonem i chrzanowym puree, a drugą nagrodzoną potrawą okazały się roladki rybne w musztardowym sosie w wykonaniu Klubu Praktycznej Pani z Tolkmicka.
Konkurs organizuje Urząd Marszałkowski w Olsztynie. (Skra/as)