Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 1 °C pogoda dziś
JUTRO: 2 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Ryby świętowały w Iławie

Za nami kolejny dzień promowania dziedzictwa kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla. Tym razem prym wiodły potrawy przyrządzone z ryb, które pochodzą z warmińsko-mazurskich jezior – szczupak i sandacz.

Fot. archiwum RO

Imprezę zorganizowano w Iławie, w ramach Regionalnego święta ryby. Głównym punktem programu były konkursy kulinarne. Najpierw za sterami w kuchni stanęli restauratorzy.

Zwyciężyła ekipa z Pałacu i Folwarku Galiny serwując filet ze szczupaka w koszulce z cukinii, z pesto z bazylii i ziemniaczanym gratin.

W konkursie na najlepszą potrawę z ryby wśród amatorów wygrało gospodarstwo rybackie Koszelewy i potrawa nazwana „Nadziane kotlety…”.

Trzeci konkurs na najlepszy warmińsko-mazurski kociołek rybny, w którym zmierzyli się samorządowcy, zwyciężyła załoga z Urzędu Miasta w Iławie przygotowując iławską zupę rybną.

Przewodniczący jury, znawca kuchni naturalnej i tradycyjnej – dr Grzegorz Russak powiedział Radiu Olsztyn, że wybór nie był prosty, poziom był bardzo wysoki. Co najważniejsze jednak wszyscy kucharze udowodnili, że znają i mają w sercach tradycję regionu. Regionalne święto ryby w Iławie, było jedną z 12 planowanych na wakacje imprez promujących Dziedzictwo Kulinarne Warmii, Mazur i Powiśla. Kolejna impreza odbędzie się 3 sierpnia w Gołdapi, będzie to Regionalny Festiwal Pogranicza Kartaczewo.

Przygotowania od kuchni sprawdzała Kinga Grabowska

00:00 / 00:00

(kgab/łw)

Więcej w ryba, Iława
Lin w śmietanie

Upały nie sprzyjają jedzeniu wszelakiego mięsiwa. Warto wtedy zjeść coś lekkiego. Najlepsze będą chłodniki i sałaty. Ale dla zagorzałych mięsożerców proponujemy rybkę. Najlepiej złowić ją własnoręcznie,...

Zamknij
RadioOlsztynTV