Olsztyn, Aktualności, Aplikacja mobilna, Regiony
690. urodziny Bartążka. Gala sołecka, lokalne przysmaki i rozpoczęcie budowy świetlicy
Gala sołecka, warsztaty graficzne inspirowane postacią Mikołaja Kopernika, lokalne przysmaki i wieczorna zabawa z zespołem Młode Wilki – Bartążek obchodzi 690 urodziny.
Choć wieś liczy zaledwie 355 mieszkańców, jej historia sięga czasów sprzed powstania Olsztyna. Michał Kontraktowicz, wójt Gminy Stawiguda wyliczył najnowsze inwestycje zrealizowane w tej podolsztyńskiej miejscowości.
Powstał przepiękny Aroma Park, ścieżki pieszo-rowerowe, które połączyły nieodległe miejscowości, przed nami budowa kolejnego traktu dla rowerzystów i pieszych, następna w kolejności jest budowa lokalnej drogi i oczywiście wiejskiej świetlicy w Bartążku miejsca, które integruje mieszkańców
– podkreślił wójt.
Gospodarz gminy Stawiguda skomentował również ostatnie odkrycia archeologiczne, dokonane w Bartążku.
Jest to fundamentalne odkrycie, które potwierdza wcześniejsze teorie o istnieniu w tym miejscu niewielkiego grodu warownego. Najbardziej intrygujące jest to, że w tym małym zamku możnowładcy ówczesnej kapituły warmińskiej mieli podpisać akt lokacyjny dla Olsztyna. Z historycznego punktu widzenia jest to przełomowa wiadomość
– zaznaczył Michał Kontraktowicz.
Ważną częścią uroczystości była Gala Sołecka, na której uhonorowano osoby, które włączyły się w pracę na rzecz lokalnej społeczności. Wolontariuszom podziękował Przemysław Piech, sołtys Bartążka.
Przede wszystkim to wydarzenie wdzięczności, dla osób, które pomagają nam się rozwijać. Mówię tu o władzach, ale to przede wszystkim święto mieszkańców
– przekazał.
Organizatorzy zadbali również o lokalne kulinaria. Przygotowały je członkinie Koła Gospodyń Wiejskich „Sami Swoi” z Chojniku. Marika Kowalska, przewodnicząca Koła podzieliła się recepturą na pierogi, przywiezione do degustacji w trakcie festynu.
Najbardziej słyniemy właśnie z pierogów. Ile byśmy ich nie ulepiły, zawsze jest za mało. Podstawowe farsze do pierogów to: mięso z cebulką i marchewką, następnie twaróg, ziemniaki i cebulka do ruskich pierogów – i wreszcie klasyka, czyli kiszona kapusta z leśnymi grzybami. W rezerwie mamy jeszcze czwartą recepturę, na którą składają się ziemniaki, kapusta i mięso mielone, czasem zastąpione wędzonym boczkiem
– zdradziła reporterowi Radia Olsztyn pani Marika.
Ważnym punktem dzisiejszego jubileuszu była inauguracja budowy wiejskiej świetlicy, na którą mieszkańcy czekali od dziesięcioleci. Świetlica będzie miejscem spotkań, zwłaszcza dla seniorów. Podczas uroczystości w miejscu budowy zakopano kapsułę czasu z podpisami mieszkańców Bartążka.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: A. Pawlik
Redakcja: P. Jaguszewski

































