16 września 2025 r. w Warmińsko-Mazurskim Urzędzie Wojewódzkim w Olsztynie odbędzie się konferencja „Tradycja, technologia – współczesna żywność”.
Spotkanie poświęcone będzie jakości i bezpieczeństwu żywności oraz sposobom przeciwdziałania dezinformacji w tym obszarze. Eksperci wskażą, jak rozpoznawać rzetelne źródła informacji, weryfikować dane o produktach spożywczych oraz na jakie aspekty jakości handlowej warto zwracać uwagę.
W programie znajdą się także wystąpienia dotyczące m.in. dodatków do żywności, alergenów, tzw. nowej żywności oraz problemu fałszowania żywności – zagadnień budzących często nieuzasadniony niepokój społeczny. Przedstawione zostaną aktualne badania naukowe oraz działania instytucji kontrolnych zapewniające bezpieczeństwo żywności w Polsce.
Konferencja ma na celu zacieśnienie współpracy nauki, instytucji kontrolnych i organizacji konsumenckich, a także budowanie zaufania do produktów rolno-spożywczych, w szczególności regionalnych, sygnowanych znakiem „Dziedzictwo Kulinarne Warmia-Mazury”.
Podczas przerwy uczestnicy będą mogli spróbować wyrobów producentów zrzeszonych w tej sieci.