Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: -1 °C pogoda dziś
JUTRO: 8 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Dania z gęsiny w „Radiu od kuchni”. To była prawdziwa uczta dla zmysłów

Ragoût, glazurowana gruszka, sos pigwowo-malinowy…  W audycji Radio od kuchni bez wątpienia było wykwintnie! Do wspólnego gotowania zaprosiliśmy tym razem marszałka województwa warmińsko-mazurskiego Gustawa Marka Brzezina.

Produktem przewodnim w naszej kuchni była gęsina. Dostarczyła nam ją Krystyna Ziejewska – prezes Iławskiego Stowarzyszenia Producentów Gęsi oraz restauratorka – prowadząca „Gęsią Chatę” w Iławie. Wspólnie z kucharzem Maćkiem Maciejewskim nasi goście wyczarowali cuda: ragoût z podrobów gęsich na rosti ziemniaczanych, półgęsek z sosem z czarnej porzeczki i glazurowaną gruszką oraz pierś z gęsi na różowo z sosem pigwowo-malinowym podana z pieczonym ziemniakiem. To była prawdziwa uczta dla zmysłów!

Dziękujemy, że byliście z nami przy radioodbiornikach. Serdecznie zachęcamy do gotowania. Poniżej podajemy produkty i przepisy.

Ragoût z podrobów gęsich podane na rosti ziemniaczanych

Składniki:

  • 0,5 kg podrobów (żołądków, serc)
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka (mała),
  • 250 g pieczarek,
  • 40 g masła,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 150 ml śmietany 30%,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 jajko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • lubczyk,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • rozmaryn,
  • liście porzeczki czarnej,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  • podroby oczyszczamy z błon zewnętrznych, myjemy,
  • do wrzątku wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, liście czarnej porzeczki, podroby, marchewkę,
  • gotujemy około 30 minut,
  • odcedzamy,
  • podroby kroimy na mniej więcej równe kostki (cząstki lub inna forma, którą sobie wybierzemy),
  • przesmażamy cebulę na maśle, aż się zeszkli, następnie podsmażamy pokrojoną pieczarkę,
  • podlewamy śmietaną i dodajemy rozmaryn oraz pokrojone podroby,
  • dusimy, po czym dodajemy sok z cytryny, który spowoduje zagęszczenie się śmietany,
  • doprawiamy solą i pieprzem.

Rosti ziemniaczane:

  • ziemniaki obieramy, myjemy, tarkujemy na grubych oczkach,
  • dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz, lubczyk,
  • mieszamy i smażymy na wolnym ogniu do uzyskania złotego koloru.

 

Półgęsek z sosem z czarnej porzeczki i glazurowaną gruszką

Produkty:

  • 3 gruszki konferencje,
  • goździki,
  • cynamon,
  • gałka muszkatołowa,
  • 50 ml białego wina,
  • 150 g czarnej porzeczki,
  • kilka liści czarnej porzeczki,
  • miód do smaku (przełamania kwasowości porzeczki),
  • 1 półgęsek wędzony na zimno.

Przygotowanie:

  • gruszki przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne (można obrać ze skórki),
  • wstawiamy wywar do gotowania gruszki: białe wino, miód, cynamon, gałka muszkatołowa, liście porzeczki, goździki (smak lekko kwaśny i delikatnie słodki z wyczuwalnym goździkiem),
  • do gotującego się wywaru dodajemy gruszki,
  • gotujemy do miękkości,
  • półgęsek kroimy na plastry,
  • porzeczkę wraz z miodem podsmażamy na patelni i miksujemy w blenderze.

 

Pierś z gęsi na różowo z sosem pigwowo-malinowym podana z pieczonym ziemniakiem

Produkty:

  • 2 połówki piersi z gęsi,
  • liście czarnej porzeczki,
  • liście pokrzywy (w sierpniu pięć liści od góry nie dalej),
  • kilka ziaren jałowca,
  • rozmaryn,
  • sól, pieprz,
  • 2 ziemniaki,
  • boczek surowy wędzony,
  • 1 cebula,
  • ser parmezan (do posypania ziemniaka),
  • 2 pigwy,
  • 100 g malin,
  • miód,
  • sok z 1/2 cytryny.

Przygotowanie:

    • pierś z gęsi myjemy, osuszamy (bardzo ważne!) nacinamy skórę z wierzchu (w kostkę o szerokości 1 cm), delikatnie solimy, obkładamy jałowcem, liśćmi porzeczki, liśćmi pokrzywy od strony mięsa i odstawiamy do lodówki,
    • ziemniaki obieramy, myjemy, obgotowujemy na półsurowo,
    • wykałaczką przebijamy ziemniaka wzdłuż centymetr od dołu,
    • nacinamy do wykałaczki, między szczeliny wkładamy boczek i cebulę,
    • pieczemy w temperaturze 180 st. C do miękkości, pod koniec posypujemy parmezanem,
    • pigwę podsmażamy na patelni, podlewając wodą do miękkości, dodajemy miodu i delikatnie soku z cytryny, blendujemy,
    • maliny również przesmażamy na patelni, przecedzamy przez sito (aby pozbyć się pestek), dodajemy miodu i gotujemy do uzyskania konsystencji sosu,
    • pierś kładziemy na rozgrzaną suchą patelnię skórą do dołu, aby umożliwić wytopienie się tłuszczu gęsiego i uzyskania chrupkiej skórki,
    • następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 6 -7 minut bez przykrycia,
    • wyłączamy piekarnik, otwieramy go, przekładamy blaszkę z piersiami jak najniżej (przez 5 minut zostawiamy w otwartym piekarniku, aby pierś odpoczęła).

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

Carpaccio z gęsiny

Marszałek G.M. Brzezin

Marszałek G.M. Brzezin

Tatar z gęsiny

Ragoût z podrobów gęsich podane na rosti ziemniaczanych

Pierś z gęsi na różowo z sosem pigwowo-malinowym podana z pieczonym ziemniakiem

Półgęsek z sosem z czarnej porzeczki i glazurowaną gruszką

 

 

Bliższe Spotkania – 04.08.2021

Redakcja: Ł. Sadlak

Przeczytaj poprzedni wpis:
Mniej zakażeń w regionie. Na COVID-19 zmarł mieszkaniec powiatu szczycieńskiego

Badania potwierdziły 164 przypadki zakażenia koronawirusem, zmarły 4 osoby z COVID-19 – poinformowało Ministerstwo Zdrowia. W warmińsko-mazurskim są 2 nowe zakażenia. Jedna osoba nie żyje. Oba...

Zamknij
RadioOlsztynTV